Haaruitval bij vrouwen
ALOPECIA ANDROGENETICA EN ANDERE OORZAKEN VAN HAARUITVAL BIJ VROUWEN
WAT IS ALOPECIA ANDROGENETICA ?
Er zijn verschillende soorten van haarverlies en kaalheid (zie de folder over oorzaken van haaruitval). De meest bekende is de kaalheid van het mannelijke patroon die bij sommige mannen bij het ouder worden ontstaat. De medische term daarvoor is alopecia androgenetica, in het Engels wordt het ‘male-type alopecia‘ of ‘male-pattern baldness‘ genoemd. De haren vallen uit onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron. Ook vrouwen hebben testosteron in het bloed, de hoeveelheid is echter veel lager dan bij mannen. Alopecia androgenetica begint bij mannen aan de voorkant, waar inhammen kunnen ontstaan, en later worden mannen die hier last van hebben kaal bovenop het hoofd (zie de folder over haaruitval bij mannen)
Ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica (haaruitval bij vrouwen) krijgen. Dit gebeurt echter niet vaak. Dit type kaalheid bij vrouwen, waarbij de haren bovenop het hoofd dunner gezaaid zijn wordt soms ‘male-type alopecia bij vrouwen‘ genoemd, maar het wordt ook wel ‘female-type alopecia‘ genoemd, of ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon‘, of ‘alopecia androgenetica bij vrouwen‘.
|
Alopecia androgenetica bij vrouwen (synoniemen: haarverlies volgens het vrouwelijk patroon, female-type alopecia, female pattern baldness). |
Alopecia androgenetica bij vrouwen.
Vrouwen worden meestal niet, zoals mannen, geheel kaal, maar de resterende haren hebben een dunnere structuur, zijn minder stevig en breken daardoor eerder af. De voorste haargrens valt niet uit zoals bij mannen. |
WAT IS HAARVERLIES VOLGENS HET VROUWELIJKE PATROON ?
Haarverlies volgens het vrouwelijk patroon (HVP) is een erfelijk bepaalde vorm van haarverlies, waarbij de beharing boven op het hoofd dunner wordt. HVP komt op elke leeftijd vanaf de puberteit voor. Geschat wordt dat 3-6% van alle vrouwen jonger dan 30 jaar er last van heeft; van de vrouwen ouder dan 70 jaar heeft tenminste 1 op de 3 in meer of minder ernstige mate verdunning van het haar door HVP. De aandoening is volstrekt onschuldig en is meestal geen uiting van een ziekte. Bij HVP wordt de verdunning van het hoofdhaar in de loop van de jaren meestal erger. Hoe jonger de leeftijd waarop het haarverlies begint, des te erger is het beloop over het algemeen. Toch worden vrouwen eigenlijk nooit – zoals dat bij mannen wel vaak voorkomt – helemaal kaal!
HOE VERLOOPT DE HAARGROEI NORMAAL ?
Haren groeien in zogenaamde haarfollikels. Bij de geboorte bevat de (behaarde) hoofdhuid ongeveer 100.000 haarfollikels. In de loop van het leven neemt het aantal geleidelijk af. Elke haarfollikel kan in het leven ongeveer 10-30 keer achter elkaar een haar produceren. Elk van deze haarcycli heeft 3 fasen: anageen, katageen en telogeen. De anagene fase is de groeifase en duurt ongeveer 3 jaar. Vervolgens komt het haar in de katagene fase (overgangsfase van groei naar rust) die ongeveer 4 weken duurt. Daarna belandt een haar in de telogene fase of rustfase. Aan het eind van deze laatste fase van gemiddeld vier maanden valt het haar uit. Op dat moment is de nieuwe, anagene haar al weer aangelegd in de follikel en herhaalt de cyclus zich. Bij een volwassene verkeert ongeveer 85-90% van het hoofdhaar in de anagene groeifase. Per maand groeit het haar ongeveer één centimeter. Gemiddeld verliest een mens 50 tot maximaal 100 hoofdharen per dag.
HOE ONTSTAAT HAARVERLIES VOLGENS HET VROUWELIJKE PATROON ?
Bij haarverlies volgens het vrouwelijk patroon worden de haarfollikels steeds kleiner. Die haarfollikels produceren dan haren die dunner zijn en korter worden. Bovendien neemt het aantal haren in de groeifase af. Hierdoor kan de hoofdhuid niet meer voldoende bedekt worden en het haar ziet er dus dunner uit. Echt merkbare haaruitval treedt bij HVP niet zo vaak op.
Wat de exacte oorzaak is van de veranderingen die hierboven beschreven zijn is niet bekend. Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol; de aanleg kan zowel van de kant van de moeder als die van de vader overgeërfd worden. Tot voor kort dacht men dat HVP veroorzaakt wordt door mannelijke geslachtshormonen (alle vrouwen hebben deze hormonen van nature) en werd de aandoening Alopecia Androgenetica (alopecia = kaalheid na haaruitval, androgenetica = ontstaan door mannelijke hormonen) genoemd. Deze naam wordt ook tegenwoordig nog veel gebruikt.
Het is bekend dat vrouwen die te veel mannelijke geslachtshormonen hebben inderdaad dit type haarverlies kunnen krijgen. Verreweg de meeste vrouwen zijn echter verder gezond, hebben een normale hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen en de rol van deze geslachtshormonen is niet helemaal duidelijk. Dat is dan ook de reden dat we deze aandoening tegenwoordig liever ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’ noemen.
WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?
Bij de meeste vrouwen met HVP treedt er een geleidelijke verdunning van het hoofdhaar op, vaak in de loop van een aantal jaren. De verdunning van het haar is meestal het eerst zichtbaar op het voorste deel van het behaarde hoofd, waar de hoofdhuid geleidelijk aan steeds zichtbaarder wordt. In de loop van de tijd breidt het kalende gedeelte zich naar achter uit over de schedel. Het haar op het achterhoofd blijft normaal. Typisch voor HVP is dat de voorste haargrens meestal gespaard blijft. Helemaal kaal zoals mannen worden vrouwen eigenlijk nooit.
De hoeveelheid en kwaliteit van uw haren gaat steeds meer achteruit en u wilt zich daar niet bij neerleggen?
Maak NU uw afspraak: 09 335 70 71 en tijdens een consultatie van 1/2 uur wordt uw haarprobleem geanalyseerd, een diagnose gesteld en met u besproken welke behandelmogelijkheden er zijn. (de consultatie is volledig GRATIS)
Andere oorzaken
Telogeen effluvium – tijdelijk haarverlies door ‘stress’
Deze vorm van haarverlies kan een gevolg zijn van fysieke of psychische stress, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, een operatie, een ongeval, emotionele problemen, een streng dieet, alcoholmisbruik. Veel vrouwen gaan door een fase van telogeen effluvium na een beval-ling. De haarwortel stopt met groeien en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroei-cyclus. De haren vallen meer en gemakkelijker uit dan ‘normaal’ bij het borstelen of bijvoorbeeld wanneer de handen door het haar worden gehaald. De haren groeien meestal na circa zes maanden weer terug. In sommige gevallen is er sprake van een chronisch telogeen effluvium en houdt de overmatige haaruitval vele maanden tot zelfs jaren aan. Als u meer dan de gemiddelde 100 haren per dag verliest heeft u mogelijk te maken met een telogeen effluvium. U kunt het natuurlijk herstel van uw haren onder-steunen door uw gezonde, dagelijkse dieet aan te vullen met een behandeling van F-Hair dat speciaal voor dit doel werd ontwikkeld.
Alopecia areata – pleksgewijze kaalheid
Als haarverlies optreedt in de vorm van ronde of ovale plekken is er sprake van pleksgewijze kaalheid (alopecia areata). Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is niet voorspelbaar. De ronde plekken kunnen groter worden, maar ook kleiner. De kale plekken kunnen weer geheel begroeid raken met haren, maar ook een gedeeltelijke dunne begroeiing is mogelijk. Als de kale plekken ver-dwijnen kunnen deze over een lange reeks van jaren wegblijven, maar kunnen ook na enkele maanden terugkeren. F-HAIR bevat de stoffen die begroeiing van de kale plekken met haren bevorderen.
Frontale fibroserende alopecie – haaruitval in de voorste haarlijn
Frontale fibroserende alopecie komt voor bij vrouwen in en na de menopauze. De aandoening kenmerkt zich door haaruitval in de voorste haarlijn, doorlopend tot boven de oren. Frontale fibroserende alopecie is een auto-immuunziekte waarbij rond de haarfollikels ontstekingen optreden die kunnen worden waargenomen als rode puntjes op de hoofdhuid. De aandoening kan hardnekkig zijn, dooft uiteindelijk uit, maar zal onomkeerbaar haarverlies veroorzaken. De be-handeling is gebaseerd op het zo snel mogelijk onder controle brengen van de ontstekingen, alsmede behoud en verbetering van de kwaliteit van de resterend haren.
Tractie-alopecia – blijvend haarverlies door trekken
Bij het extreem straktrekken van haren, bijvoorbeeld bij het langdurig gebruik van haarextensions of invlechten van haren of voortdurend trekken aan de haren, kan blijvend haarverlies op-treden doordat de doorbloeding sterk belemmerd wordt en de haarfollikels naar het oppervlak van de hoofdhuid getrokken worden en versneld verdwijnen.
WAT IS DE BEHANDELING ?
MESOTHERAPIE?
Mesotherapie is een injectietechniek waarbij een serie van oppervlakkige injecties wordt gegeven, net onder de opperhuid. (plm 1mm diep) Er wordt telkens – een van tevoren exact bepaalde hoeveelheid – oplossing ingebracht. Deze oplossing bevat mineralen, vitamines, aminozuren, nucleïnezuren en co-enzymen.
Mesotherapie bij haaruitval wordt met groot succes toegepast in Europa en de Verenigde Staten.
De behandeling is vrijwel pijnloos en veilig mits professioneel uitgevoerd! Er is geen verband nodig. U hoeft niet verdoofd te worden. Na de behandeling kunt u gewoon naar uw werk ed.
WAAROM HELPT MESOTHERAPIE BIJ HAARUITVAL?
Kans op resultaat: 90-92 % ! (internationaal onderzoek)
De meeste vormen van haaruitval worden veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans in en rondom de haarfollikel, een tekort aan de juiste bouwstoffen en verminderde bloedcirculatie. Mesotherapie brengt precies de juiste bouwstoffen aan op de plek waar het nodig is (rondom de haarfollikels), het te veel aan DHT (dihydrotestosteron) wordt geneutraliseerd en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Dit alles resulteert in een stimulatie van de natuurlijke haargroei.
Minoxidil lotion
Bij HVP vermindert of voorkomt behandeling met minoxidil lotion bij ongeveer 60% van de vrouwen de verdere verdunning van het hoofdhaar en soms komen er wat meer haren bij. Die toename is echter bescheiden. Dat wil zeggen: zowel het aantal haren dat erbij komt is gering en vaak gaat het om relatief kleine haren die niet direct opvallen. Minoxidil lotion moet tweemaal daags op de droge hoofdhuid aangebracht en ingemasseerd worden. Deze behandeling is veilig, maar geeft soms wat irritatie van de hoofdhuid. Ook een allergische reactie op minoxidil komt af en toe voor. Bij ongeveer 3-5% van de vrouwen die minoxidil op hun hoofd aanbrengen wordt een toename van haargroei in het gezicht gezien. Dit zal na het stoppen van de behandeling gelukkig weer verdwijnen.
Minoxidil lotion wordt niet vergoed door de verzekering. Per maand is ongeveer 60 ml nodig bij uitgebreide HVP. Er is ook een lotion met 5% minoxidil. De 5% oplossing lijkt beter te werken dan de 2% lotion.
Wenst U meer info, registreer je hier en ontvang het gratis E-book
[mc4wp_form]